Kenobi av J.J Miller – Resencion

20130901-115311.jpg

John Jackson Millers Kenobi tar oss med till klassisk Star Wars mark: Tatooine. Mos Eisley och till och med ut till de utsatta utbyggarna på gränsen till Junlands ödemarker. Millers Obi-Wan, eller Ben som han börjar kalla sig är en ärrad krigsveteran, bruten av händelserna i episod III. Nu tänker han sig en tillbakadragen tillvaro där han på distans ska vaka över Jediorderns framtidshopp. Men att leva inkognito på en så liten utpost visar sig vara svårt, och Ben måste kämpa mot sina Jedi-instinkter och lägga ljussabeln på hyllan för att inte dra uppmärksamhet till sig, och på så sätt riskera säkerheten för familjen Lars och sig själv.

John Jackson Miller har valt att berätta den här historien, till stor del, ur tredjepersons perspektiv. Det vill säga läsaren är allt som oftast inte i Kenobis huvud utan i personerna runt honom och det fungerar riktigt bra. Vi får se se Bens ankomst till orten ur lokalbefolkningens synvinkel, och det gör både att mystiken kring Ben bevaras och det faktum att han blir känd som Crazy Old Ben helt trovärdig och rolig läsning.

Jag hade ganska höga förväntningar på den här boken. Ben är en av mina absoluta favoritkaraktärer, och därför någon jag vill att författare behandlar med varsamhet och respekt. Och jag måste säga att Miller infriade förväntningarna i stort sett. Vi får massor av förklaringar både till samhället och bönderna och deras hårda vardag på Tatooine och Bens nya, tillvaro som eremit naturligtvis.

Mitt enda problem med boken är att den någon gång trasslar in sig i väl långa och en aning övertydliga förklaringar av känslor och motiveringar, och boken tappar ibland sin frammåtrörelse.

Det här är en mycket bra bok och den kräver inte att du läst något Expanded Universe material tidigare. Är du ett fan av Star Wars: Ett Nytt Hopp och dessutom någon gång gillat en klassiksk Westernfilm så får du garanterat angenäm läsning här.
Jag ger den 4 Eremitskägg av 5 möjliga och utfärdar en allmän läsrekommendation.

Boken kom ut på Engelska den 27 augusti 2013.
Resencerat för Rebellradion av Robert.

Annonser

2 reaktioner på ”Kenobi av J.J Miller – Resencion

  1. Ping: RebellRadion Podcast – September 2013 | RebellRadion - Svensk Star Wars Podcast

  2. Ping: West Wars – Star Warsfigurer i vilda västern-tolkning. | RebellRadion - Svensk Star Wars Podcast

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s