Star Wars: The Blueprints av J.W. Rinzler

BluePrints

 

The Blueprints är en stor otymplig bjässe som inte passar in någonstans. Det är lite som att få hem en överdimensionerad soffa. När man sitter med den i knät tycks den vara runt en kvadratmeter i omfång. Och sidorna känns stora som elefantöron. Den här boken är inte som alla andra. På fler än ett sätt.

Verket, som känns som en mer rättmätig benämning, är på 336 sidor med 250 tekniska (extremt detaljerade) skisser/ritningar och teckningar. Det finns 10 utvik och säkert hundratals foton/bilder.  Språket är korrekt och rakt på sak. Inga krusiduller eller konstigheter. Precis som hans tidigare böcker. Det är inte alls snålt tilltaget med textmaterialet heller, som består av intervjuer med produktionsdesigners, art directors och scenbyggare. Med flera. Boken spänner huvudsakligen över klassiska trilogin (tursamt nog). Men på slutet smygs det in lite från prequelfilmerna. Det må väl vara hänt.

Ritningarna är otroligt välgjorda. Man blir faktiskt imponerad av detaljrikedomen. Inget har lämnats åt slumpen. De flesta är gjorda med blyerts och visar föremål, filmsets (vad det nu heter egentligen) ur olika perspektiv och vinklar. Det är genomskärningar, skuggningar, olika djup och till och med undervattensskisser. Även en del McQuarriemålningar.

Helt plötsligt känns Star Wars ännu mer på riktigt. Miljöer har trots allt byggts på riktigt efter dessa minutiösa instruktioner. En ny dimension till fenomenet, kanske man kan säga.

Priset för verket är lågt. Endast 60 dollar på amazon. Mycket och bra regnskog för pengarna. Jag ger en klar köprekommendation på den här boken. Ingen kommer att bli besviken. Känns som man kommer ha glädje av den flera år framåt. Det här är egentligen en riktig one-stop reference till kända och mindre kända artefakter i Star Wars universat.

Enda problemet är formatet. Var ska jag ha den någonstans?

Författaren J.W. Rinzler är hovförläggare på Lucasfilm. I höst kommer hans nästa mästerverk The Making of Return of The Jedi.

 

 Star Wars: The Blueprints

 

The Man himself:

http://www.jwrinzler.com

 

Med ljusvärjan i bältet,

 

Peter

Annonser

En reaktion på ”Star Wars: The Blueprints av J.W. Rinzler

  1. Ping: RebellRadion Podcast – September 2013 | RebellRadion - Svensk Star Wars Podcast

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s