Sexism i våra led

En av våra mest hyllade Star Wars författare, tidigare med rykte om sig att vara feminist har i dagarna exponerats som det rakt motsatta. Brian Wood som skriver Dark Horses storsäljare Star Wars anklagades i slutet på oktober för att ha trakasserat en ung konstnär, Tess Fowler under SDCC 2007. Först var kontakten proffesionell, Wood sa sig vilja hjälpa Fowler fram i branschen men sen gick det raskt över till inviter och offentlig smutskastning. Ett tag stod ord mot ord, men ganska snart radade de dåliga exemplen upp sig i takt med att fler vittnen och berörda trädde fram. Det står nu klart att Wood kört med en grovt manschauvinistisk stil i många år, i princip under hela sin karriär.

Som män och Sci-Fi fan har vi ett extra ansvar här. Precis som med serier så har det här alltför länge varit en herrklubb. Kollegor och fans ska kunna röra sig på golvet utan att riskera att bli ofredade eller sexuellt trakasserade. Det är ju helt barockt att vi ens ska behöva diskutera saken 2013, men faktum är att det pågår.
Vi kan ju hoppas att den här diskussionen på nätet leder till att arbetsgivare ser till att skapa en modern policy och ser till att den efterlevs så att seriebranschen kan gå vidare i en mer progressiv riktning. Men framförallt måste vi försöka säga stopp för den här typen av beteende överallt i vår vardag. Som enskild person är det inte alltid lätt att ställa sig upp och säga ifrån i ett socialt sammanhang, men vi måste försöka. Och vad Brian Wood anbelangar så kan vi ju lätt visa vårt missnöje genom att helt enkelt inte köpa hans verk. Personligen skulle jag också gärna se att Dark Horse Comics gick ut och tog ställning i frågan, asap.

/Robert

Annonser

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s