AFA gradering vad är det?

20140129-114729.jpg

Någon säljer en Bespin Leia idag. Utropspriset ligger på 11000kr. (Plus 60kr i frakt, märkligt nog) Fantastiskt mycket pengar för en liten actionfigur så klart men inget ovanligt för en figur i det här skicket. I annonsen beskrivs figuren så här:
Leia ESB 47-back MOC – AFA 85 Y-NM+ C85 B85 F85

Jaha, säger du kanske. Vad fasen betyder den här harrangen då? Och varför påverkar det priset? Vi tänkte ta tillfället i akt att förklara koderna medan du ordnar fram kontanter.

Leia Bespin är ju klartext, så här behövs knappast någon längre förklaring. Figuren föreställer Leia som hon såg ut i scenerna på Bespin.

ESB står för Empire Strikes back, inget konstigt där heller.

47-Back är en beskrivning av förpackningens kartong. Just den här figuren är packeterad på ett kort med ett bild på baksidan med de 47 hittills släppta figurerna. Här finns många varianter även om figuren är exakt den samma.

MOC står för Mint On Card. Alltså ungefär: Sprillans ny i obruten förpackning.

Sen blir det lite mer kryptiskt, och lite mer att förklara.

AFA ett företag och en kvalitetsmärkning. Det står för Action Figure Authority och det är ett företag som började med den här typen av gradering av samlarföremål. Har du en figur i nyskick kan du mot en avgift låta AFA eller något kunkurrerande företag gradera den, försegla och märka upp den. Det finns ett par företag att välja på nu förtiden. Med en gradering blir din antikvitet kanske lättare att sälja till rätt pris.

I Traderaannonsen här ovanför har AFA graderat figuren till 85 Y-NM+ C85 B85 F85. Skalan är mellan 10 och 100 där 10 är väldigt dåligt skick och 100 är absolut perfekt. Så 85 som här är mycket bra. 100 borde vara omöjligt för en 30 år gammal leksak och de flesta figurer som kostas på en bedömning hamnar mellan 75 och 85 på AFA skalan enligt Wikipedia. Y står för att plasten har gulnat (Yellow) något på någon del. NM+ är ett förtydligande och betyder Near Mint+, alltså Nästan Nyskick +. Plusstecknet kan vi säga representerar halvgrader på skalan. Med koderna C85 B85 F85 beskrivs bedömningen i ytterligare tre detaljnivåer. C står för Card, B står för Bubble och F för Figure. Bedömningen delas alltså in förpackningens skick på både kartongen och plasten, och slutligen också på figurens skick. Läs mer på Toygrader.com

Så nu vet vi det. Är den värd 11000 kr? Inte vet vi.

Källa: Tradera.se, Wikipedia.com och Toygrader.com

Annonser

En reaktion på ”AFA gradering vad är det?

  1. Ping: RebellRadion Podcast – Threads of Pixar | RebellRadion - Svensk Star Wars Podcast

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s