Vi har provat FFGs ARMADA

Star Destroyer Victory Class

Star Destroyer Victory Class

RebellRadion fick möjligthet att prova Fantasy Flight Games nya Star Wars strategispel Armada idag, och det var en riktigt rolig upplevelse!

Armada har vissa likheter med X-Wing Minitures Game men här är det stora slagskepp, korvetter och kryssare som har huvudrollen. De stora skeppen rör sig med en mysig tröghet över bordet och det gäller att tänka två, tre drag famåt hela tiden. Ju större skepp, detsto större besättning. Det betyder en större tröghet i befälsgången men också mer resurser både offensivt och defensivt. Precis som med X-Wing Miniatures så går det lätt att komma igång. Fantasy Flight Games ger oss bra introduktionsregler med tydliga steg för steg instruktioner. Skeppen flyttas och manövrerar en viss distans varje runda längs en ledad måttstock som ser lite ömtålig ut vid en första anblick, men den fungerar utmärkt.

Tre stora skepp följer med i grundspelet. Det är en Victory Class Destroyer för imperiet och en Blocaderunner och en Nebulon B fregatt för alliansen. Skeppen får sedan lite olika värden beroende på vilka kort spelaren väljer att bygga sin lista, sin aktuella flotta för dagen med. Modellerna håller precis som vi blivit vana från X-Wing Miniatures Game hög klass och är rejäla. Victory Class Destroyern är helt underbar att beskåda. Den är ca 12 cm lång uppskattningsvis. Till varje faktion hör också tre jaktskepps-skvadroner. De rör sig ganska fritt över spelplanen och har en understödsfunktion i det här spelet. De flyttas, står och faller i grupp. Även dessa kan få lite olika egenskaper beroende på vilka kort som används under slaget. Exempelvis kan Luke Skywalker och Howlrunner leda varsin svadron och då lyfta egenskaperna för just den spelpjäsen något.

Armada har tagit tid på sig från fabriken men nu är releasen nära. Förhoppningsvis kommer spelet finnas på hyllorna i din favoritbutik innom några veckor. Prislappen sas först hamna runt 800 hudra kronor, men sedan dess har dollarkursen gått upp avsevärt och troligen kommer inte en tusenlapp att räcka till när du nu äntligen ska till att köpa. Om det är värt det? Ja det tycker vi. Om du gillar strategispel och gillar tanken på att kommendera en rymdflotta i strid så är det här för dig. Det har ett något lugnare tempo än X-Wing, men inte mycket. När du väl kan reglerna tar en runda inte längre en en X-Wing omgång skulle jag tro.

Stort tack till David på Dragons Lair i Stockholm som guidade oss igenom vår första batalj idag. Om du vill prova på så kommer det finnas möjlighet på Sci-Fi Bokhandeln i Stockholm nu på fredag den 20e mars. Missa inte den chansen!

 

Annonser

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s