Var är Luke?

Old Luke

Old Luke av Phil Noto

#WhereIsLuke

Om det är en fråga som The Force Awakenstrailern väckt hos fans så är det – Var är Luke? Han är märkbart frånvarande från allt material faktiskt. Inga foton eller filmer från inspelningarna. Han är inte på den officiella postern heller. Eventuellt ser vi honom lägga sin mekaniska hand på R2-D2s kupol i både trailer och teaser, men det är härligt osäkert. Det är 30 år efter Jedins Återkomst och med all tidigare Expanded Universe säkert undanstoppat i arkiven, märkt Legends, så är framtiden ett helt blankt kort. Vi vet inte var Luke är! Faktum är att vi inte vet vem Luke är heller. Krig förändrar människor, ibland radikalt.

Konspiration

Internet kokar av förväntan och teorier. Alla verkar ha en idé om var Luke är och jag noterar att fans nästan tävlar i dystopiska fantasier. Om vi ska tro den här löpelden av teorier så är det inte en fråga om Luke har vänt över till den mörka sidan utan hur mörkt och brutalt det kommer att bli. Jag hör teorier om hur Luke blivit ond och att det är han som i trailern talar till oss och Darth Vaders sönderbrända mask säger  –”I will finish what you started!” Det här skulle ju innebära att Luke är Kylo Ren. Vilket förklarar varför vi ser fans som tjoar på Twitter om att Luke är på postern och i trailern, han är ju där under masken! Hiding in plain sight! Det hela har en air av konspirationsteori.

Listen carefully – I will say this only once

Jag har ingen insiderinformation. Jag spekulerar precis som alla andra men jag vägrar ge efter för dystopimaffian. Vad vi vet säkert är att J.J Abrams tog det här giget efersom han ville utforska frågan ”Who is Luke Skywalker?”, det har både han och producenten Kathleen Kennedy berättat vid mer än ett tillfälle (exempelvis i den här utmärkta EW artikeln från augusti i år) Vi vet också säkert att det är J.J och Lawrence Kasdan som författat en hel del av manuset och Kasdan försökte redan för 30 år sedan få Luke att gå över till mörka sidan i en twist i slutet på Episod 6. Den gången kunde George Lucas sätta stopp för planerna. Allt det här är sant, men – and listen carefully, I will say this only once – Luke är inte Kylo Ren. Jag säger det för att det helt enkelt känns helt fel. Luke har sin heroes journey i Episod 4 till 6 och han inte bara övervinner den mörka sidan utan återupprättar sin far Annakin Skywalker på det yttersta. Han gör det inte med Kraften och inte med hjälp av Jediorderns dogmer utan med medkänsla och kärlek. Ni kan inte få mig att tro att Luke nu 30 år senare skulle ha flippat totalt! Det är otänkbart. No way.

Kylo Ren (Adam Driver) - en reslig man i sina bästa år.

Kylo Ren (Adam Driver) – en reslig man i sina bästa år.

Aren’t you a little short for a Kylo?

Ingen vet vad Luke har varit med om efter Jedins Återkomst, men det verkar ju ändå klart att det inte bildats en ny blomstrande Jediorder. Och varför skulle Luke skapat en ny order när dess dogmer ledde den gamla republiken ned i avgrunden? Luke kan mycket väl ha hamnat i ett vakuum efter slaget om Endor, aldrig hittat sin plats i den nybildade republiken (om det nu blev någon sådan). Abrams och Kasdan kan verkligen ta det här i många olika riktningar och det är verkligen en spännande väntan! Men till och med Lawrence Kasdan måste ta hänsyn till händelserna i orginaltrilogin och i mitt huvud tillåter det inte att Luke blir den nya stora antagonisten. Med det sagt är det ju inte säkert att han är riddaren i skinande vit rustning som dyker upp för att rädda dagen på slutet heller. Jag skulle tippa att det blir mer komplicerat och nyanserat än så. Och det här med att det skulle vara Mark Hamill bakom Kylo Ren masken och inte Adam Driver, ja det vore ju en luring av episka mått. I så fall har det spridits rejält med desinformation. I så fall skulle det finnas två Kylo Ren, två identiska dräkter och masker. Låter inte så bra va? Vi har sett Adam Driver som Kylo Ren (utan mask). Driver är en reslig man. Mark Hamill är tre äpplen hög och till synes till och med kortare än John Boyega som, helt ärligt är – a little short for a Stormtrooper.

Jag vet inte var Luke är men jag sätter härmed ned foten och säger att Luke inte är Kylo och inte heller antagonisten i The Force Awakens. Time will tell, bara 50 dagar kvar snart!

//Robert

Annonser

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s