Clone Wars Topp 17

The Clone Wars top 15

En Guide till Clone Wars

Clone Wars TV-seriens fem säsonger sändes mellan 2008 och 2013 (säsong 6 tillkom sedan 2014 på Netflix). Totalt blev det 121 avsnitt. Här nedanför listar vi de 17 bästa och/eller viktigaste avsnitten. Tanken är att du som är nyfiken men inte övertygad, ska kunna plocka godbitarna direkt utan att behöva plöja igenom hela TV-serien från början till slut, även om det förstås är det bästa. Det här är din guide och Crashcourse i Star Wars: The Clone Wars!

Vi listar avsnitten i nummerordning från säsong 1 till 6 och vi har valt ut tre avsnitt ur varje säsong. Om du klickar på bilden kommer du till avsnittets Preview på StarWars.com. Till nästan alla avsnitt finns även en liten bakom scenerna featurette på StarWars.com. Det är ett kul sätt närma sig den här serien på och vi rekommenderar dem varmt.

Clone Wars 2008 Trailer Så vad behöver du för att använda den här guiden? Ja, först och främst behöver du tillgång TV-seriens avsnitt så klart. För tillfället finns inte Clone Wars på någon svensk streamingtjänst så du behöver antingen tillgång till Amerikanska Netflix eller låna eller köpa DVD eller Blu-Ray utgåvan. Sen kan det vara kul att börja med att se trailern till Star Wars: The Clone Wars filmen. – Så nu när du har avsnitten och är klar att köra igång är det bara att bläddra dig ned på den här sidan och köra de avsitt vi rekomenderat. Listan innehåller till varje avsnitt en bild du kan klicka på för att se en preview. Där är även en kort beskrivning av avsittet och kanske en kort motivering varför vi valt ut avsnittet, samt länkar till aktuella trailers och featurettes.

Så – Nu kör vi! Må kraften vara med er.

***

Säsong 1

Säsong 1 började sändas hösten 2008. Se säsongstrailern HÄR.

S1 E1 Ambush

S1 E1 – Ambush

Avsnitt 1 – Ambush. I TV-seriens allra första avsnitt får vi följa Jedimästare Yoda på äventyr. Det som skulle blivit en diplomatisk förhandling blir istället en kamp på liv och död. Avsnittet är är intressant bland annat för att det innehåller den pigga åldringen Yoda i stridsscener, vilket faktiskt inte upprepas någon gång senare i serien. Som alla TV-serier börjar första säsongen annars trevande och det tar lite tid innan formen sätter sig. Stridsrobotarna är så här i början till exempel lite väl flamsiga, de tonas ned i senare säsonger. Ambush introducerar direkt två av huvudantagonisterna, den välbekante Count Dooku och hans lärling Asajj Ventress. Ventress har sitt ursprung i Star Wars serier men var också en karaktär i Genndy Tartakovskys animerade Star Wars: Clone Wars från 2003.

Ambush Preview – Ambush Featurette

***

S1 E13 - Jedi Crash

S1 E13 – Jedi Crash

I säsongens 13e avsnitt märks en kvalitetshöjning rent grafiskt. Ljussättningen i Jedi Crash är fantastisk och höjer ribban ett snäpp. Något som kommer att upprepas minst en gång i varje säsong, nu börjar det se riktigt bra ut! I Jedi Crash plockas Anakin tidigt ur handlingen och Ahsoka får lite mer utrymme och hon sammarbetar med fan-favoriten från Episod III, Jedimästare Aayla Secura. Avsnittet har en tydlig politisk underton och det är varken första eller sista gången George Lucas och Regissören Dave Filoni beskriver en pacifistisk kultur som hamnar i kläm i Star Wars universat.

Jedi Crash Preview – Jedi Crash Featurette

***

The Hidden Enemy

S1 E16 – The Hidden Enemy

I The Hidden Enemy jagar klonkaptenerna Cody (känd från Episod III) och Rex en förrädare i de egna leden. Det här avsnittet har en del intressanta moraliska frågor kring klonarmen att fundera på. Klonerna är uppfödda av Jediordern för att strida för Republiken. Vad händer när livegna klonsoldater i Republikens tjänst börjar fundera över meningen med kriget och sin existens?
En liten kuriosa är också att det här avsnittet är en prequel till filmen Star Wars: The Clone Wars från 2008.
The Hidden Enemy PreviewThe Hidden Enemy Featurette

***

Säsong 2

Säsong började sändas i slutet av 2009 och hade undertiteln Rise of the Bountyhuntersse säsongs trailern HÄR.

S2 E1 - Holocron Heist

S2 E1 – Holocron Heist

Grattis! Nu har du har tagit dig igenom säsong ett av Star Wars: The Clone Wars, och det kommer bara bli bättre! I säsong två blir det fortsatt action och en aning mörkare. Holocron Heist inleder säsong två och vi har valt det för att det helt enkelt är ett spännande äventyr och vi får träffa prisjägaren Cad Bane. Bane är en av de mest populära karaktärerna som skapades för Clone Wars. En TV-serie som utspelas före en annan film har ju ett inbyggt problem i att tittaren vet på förhand vilka öden som väntar många av karaktärerna. Därför blir några av de mest intressanta karaktärerna sådana som är blanka kort så som Ahsoka och Cad Bane. Båda spelar en stor roll i Holocron Heist. Bane tar ett uppdrag av ingen mindre än Darth Sidious som vill lägga vantarna på en Jedi Holocron. Sagt och gjort, Cad Bane planerar en kupp mot Jeditemplet och gissa vem som hamnar i skottlinjen?

Holocron Heist Preview – Holocron Heist Featurette

***

S2 E6 - Weapons Factory

S2 E6 – Weapons Factory

Weapons Factory inleder en hel rad avsnitt som har ett skräckfilms inspirerat bildspråk, det är mörka rum, smygande i katakomber fulla med Geonosier som ju inte är mycket mer än läskiga monster. Men vi har också valt avsnittet för att det är ett av de första där Anakins något okonventionella stil tydligt visar sig satt avtryck i Ahsokas Jedifärdigheter. Och Anakin visar tydliga svårigheter med att kontrollera sina känslomässiga band till andra personer, i det här fallet sin padawan Ahsoka. Den här bristen på självkontroll är ju som bekant en hörnsten i Anakins slutgiltiga misslyckande och fall till den mörka sidan.

Weapons Factory Preveiw – Weapons Factory Featurette

***

S2 E8 - Brain Invaders

S2 E8 – Brain Invaders

Brain Invaders är ännu en skräckfilmsinspirerad historia. En klonsoldat blir besatt av en parasit, a la bodysnatchers, och sprider paratiten vidare ombord på en av Republikens kryssare. Det här är i läskigaste laget för de yngsta tittarna vill vi påstå. Vi har med avsnittet på listan för att det är en cool historia som funkar oväntat bra i Star Wars miljö. Den begränsade ytan ombord på kryssaren lämpar sig för skräck påminner om lite om miljöerna i Alien. Regissör Stewart Lee bjuder på kameravinklar och överraskningar som funkar fantastiskt bra! Vänner ställs mot varandra i en desperat kamp för överlevnad.

Brain Invaders Preview  – Brain Invaders Featurette

***

Säsong 3

Säsong 3 sändes med början hösten 2010 och hade undertiteln Secrets Revealed. Se säsongstrailern HÄR.

S3 E8 - Nightsisters

S3 E8 – Nightsisters

Säsong 3 är igentligen omöjlig att bara välja tre avsnitt ur. Det mesta är helt enkelt så bra att du gör dig en otjänst om du inte ser den i sin helhet, men nu har vi ju lovat att ge er de tre bästa så Here goes nothing! Nightsisters är ett fantastiskt avsnitt, det handlar om Count Dookus lönmördare Asajj Ventress. Ända sedan starten har Ventress slagits mot våra hjältar, men nu står hon inför stora förändringar. Hon tvingas söka sitt förflutna på planeten Dathomir hos häxklanen – The Nightsisters. Återigen hämtar Dave Filoni inspiration från Expanded Univierse, Häxorna på Dathomir har figurerat i Star Wars serier både en och två gånger men här får vi se dem med George Lucas twist. Rolig kuriosa är också att det är George Lucas dotter, Katie Lucas som författat det här (och ytterligare nio Clone Wars avsnitt), och hon levererar verkligen.

Nightsisters Preview – Nightsisters Featurette

***

S3 E17 - Ghosts Of Mortis

S3 E17 – Ghosts Of Mortis

The Ghosts Of Mortis är den avslutande delen i Mortis trilogin. Nu är vi djupt inne i Star Wars mytologin och det här är tunga avsnitt med Forcedrömmar och visioner i flera lager. I de här avsnitten tar George Lucas oss med till något som kan vara själva hjärtat av kraften – Mortis, en plats(?) där Kraften självt har sitt epicentrum. George Lucas har, i motsats till vad många tror alltid varit mycket involverad i Clone Wars. Han har ett finger med i författandet, design och till och med musiken. I Mortistrilogin presenterar George tre karaktärer som på något vis personifierar kraften – Fadern, Sonen och Dottern. Djupare än så här blir det inte.

Ghosts Of Mortis PreviewGhosts Of Mortis Featurette

***

S3 E22 - Wookiee Hunt

S3 E22 – Wookiee Hunt

I Wookie Hunt gör en av de mest älskade Star Wars karaktärerna entré i Clone Wars, just det Chewbacca the Wookiee! Han dyker upp i en situation där Ahsoka verkligen kan behöva lite extra hjälp. Peter Mayhew togs in som konsult för att få alla detaljer rätt och det märks, Chewie är utsökt modelerad. Det här är ett riktigt äventyr med Ahsoka och Chewie där vår unge padawan får chansen att visa att hon är kapabel att inte bara ta hand om sig själv utan även leda och inspirera andra. Kommer ni ihåg att vi skrev tidigare att produktionen av Clone Wars TV-serien höjer ribban ett snäpp för varje säsong? Det här avsnittet Looks like a Million dollars, som dom säger där borta. Grymt snyggt helt enkelt, och ja det har nog kostat en Miljon dollars.

Wookiee Hunt PreviewWookiee Hunt Featurette

***

Säsong 4

Säsong 4 började sändas hösten 2011 och hade undertiteln War On Two Fronts. Se säsongstrailern HÄR.

Darkness on Umbara

S4 E7 – Darkness on Umbara

Welcome to the Jungle! Darkness on Umbara är början på en fyra avsnitt lång mörk studie i krigets vansinne, och vi gillar det! Klonerna blir alltmer desillusionerade och tappar förtroendet för Jedigeneralerna. Samtidigt balanserar allt fler Jedi på mörkrets avsats när de tvingas utkämpa ett krig som ordern aldrig förberett dem på. Det är en snårig stig mot totalt mörker. För första gången visar Dave Filonis kreativa team ett slag där motståndaren är mer än kapabel och klontrupperna ser inte riktigt ut att räcka till.

Darkness on Umbara PreveiwSpeaking for the Troops Featurette

***

S4 E10 - Carnage of Krell

S4 E10 – Carnage of Krell

I fjärde säsongens tionde avsnitt, Carnage of Krell får vi se Jedigeneral Krells verkliga ansikte. Avsnittet avslutar Umbara historien och det är sannerligen en brutal avslutning. Krell har ingen respekt för klonerna och vad värre är, han har tappat riktningen själv och är inte precis Jediorderns skolboksexempel längre.

Carnage of Krell Preview

***

S4 E21 - Brothers

S4 E21 – Brothers

Den stora snackisen före säsong 4 var utan tvekan Darth Mauls comeback. Hur är det möjligt? Obi-Wan högg honom i två delar på Naboo, hur kan han ha överlevt? Well, do not underestimate the POWER of the dark side my young padawans. George Lucas och Dave Filoni har gjort det, och även om det först var svårt att tänka sig så funkar det faktist! Darth Maul är tillbaka och han är fullständigt galen. Mother Talsen, Nightsisters spirituella ledare har skickat Mauls bror för att föra Darth Maul tillbaka och Hämd ligger högst upp på dagordningen.

Brothers Preview – Voicing Darth Maul: Sam Witwer Featurette

***

Säsong 5

När säsong 5 rullades ut hösten 2012 visste ingen att vi var inne på sista säsongen men det var tydligt att vi närmade oss händelserna i Episod III, så kanske en säsong till sen skulle vi definitivt vara där. Säsongen hade ingen undertitel men marknadsfördes med en poster där tio bekanta karaktärer avbildades under texten ”Who will fall?”, så det var tydligt att den här säsongen skulle ge oss stora förändringar, och så blev det verkligen också! Paradoxalt nog innehåller säsong 5 även några av TV-seriens riktiga bottennapp, men dom lämnar vi därhän och koncentrerar oss på det supercoola. Se säsongstrailern HÄR.

S5 E14 - Eminence

S5 E14 – Eminence

Darth Maul är tillbaka i avsnittet Eminence, och tillsammans med sin bror Savage Opress allierar de sig med Mandalorianska Deathwatch, Brottssyndikatet Black Sun och Huttkartellen för att tillsammans återta makten på Pacifistiska Mandalore. Vem vet hur stor bit av den galaktiska republiken Maul siktat in sig på? Han utmanar nu Sidious planer på herravälde över universum. Men det är en bräcklig allians med många faktioner och starka viljor.

Eminence Preview – Shadows of The Sith featuretteThe Ways of Maul Featurette

***

S5 E16 - The Lawless

S5 E16 – The Lawless

I The Lawless avslutas det som påbörjas i Eminence. Allt ställs på sin absoluta spets och det får ödesdigra konsekvenser för fler än en av karaktärerna vi lärt känna under de senaste fem säsongerna. Obi-Wan Kenobi dras in i en dödsdans på Mandalore med väldigt höga insatser och Darth Sidious känner sig tvungen att på ett mer handgripligt sätt påverka händelseutvecklingen. Det här är i vår mening ett av de absolut bästa avsnitten i serien. Värt att påpeka är att det här är en trilogi och vi har på grund av våra självpåtvingade regler hoppat över mellanakten Shades of Reason.

The Lawless Preview – Wrath of The Sith featurette

***

S5 E20 - The Wrong Jedi

S5 E20 – The Wrong Jedi

The Wrong Jedi blev det sista avsnittet som sändes i den här TV-serien. Det är Sista delen i av fyra avsnitt där Ahsoka Tano står åtalad för sabotage och mord. Det är ett nyckelavsnitt i Anakin och Ahsokas utveckling och det ger svar på frågan ”Varför ser vi inte Ahsoka i Episod III”. Något som fans spekulerat i sedan 2008. Det här är fantastiskt känslosamt och snyggt – ett passande slut trotts allt.

The Wrong Jedi PreviewThe Jedi Vanishes Featurette

***

Säsong 6 – The Lost Missions

Våren 2014 kom så äntligen avsnitten ut som hamnat i limbo efter den något plötsliga nedläggningen av TV-serien. Säsong 6, The Lost Missions eller Bonus Content som de också kallats är bara 13 st, ungefär en halv säsong. Trots att det bara är hälften så många att välja på den här säsongen är det precis som med säsong 5 extremt svårt att välja ut bara 3 och vi tror att du kommer att välja att se alla 13, men här är våra absoluta favoriter i allafall.

S6E1 - The Unknown

S6E1 – The Unknown

The Unknown inleder en serie på fyra avsnitt som gräver djupt i Order 66. Vad kan få lojala soldater att helt plötsligt bara vända sig mot Jediordern? Det här besvarar frågor Star Wars fans ställt sig sedan vi såg Episod III – Mörkrets Hämnd, och det här är några av TV-seriens allra bästa minuter.

S6E10 - The Lost One

S6E10 – The Lost One

I The Lost One besvaras ännu fler frågor som gnagt oss sedan början på 2000-talet. Vem är Sifo Dyas? Och hur kom klonarmen igentligen till? Det hela utspelas som en klassisk kriminalroman. Här nystas flera lösa trådar upp på ett fantastiskt sätt.

S6E11 - Voices

S6E11 – Voices

Nu är vi framme vid seriens allra sista kapitel, och det slutar som det börjar med en Yoda historia. Tänk tillbaka till det första avsnittet på listan, Ambush. Vilken utveckling den här serien genomgått! I sjätte säsongens elfte avsnitt; Voices får vi följa Yoda på en resa in i kraftens djupaste hemligheter. Här utforskas hur några få utvalda Jedis kan lära sig att behålla sitt medvetande i den levande Kraften efter döden…

Se Säsong 6 Trailern här.

***

Annonser

Skriv gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s